top of page

EDDY MERCKX

75 JAAR

Op 17 juni werd Eddy Merckx 75 jaar. Een man als hem moet je niet voorstellen. Waarschijnlijk vind je nergens op de wereld iemand terug die onze voormalige wielrenner niet kent. Hij wist in zijn carrière maar liefst 525 wedstrijden te winnen. Hij wordt dan ook beschouwd als de beste wielrenner aller tijden.

 

Eddy Merckx won maar liefst 19 wielermonumenten, van die wielerklassiekers ging hij zeven keer als eerste over de streep in Milaan-San Remo. Hij won vijf keer de Ronde van Frankrijk, een record dat hij deelt met slechts drie andere renners. De Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, en de Spanjaard Miguel Indurain. Merckx heeft de meeste etappezeges in diezelfde Ronde. Verder won hij de Ronde van Italië vijf keer, hierin droeg hij de roze leiderstrui maar liefst 77 keer. De Ronde van Spanje won hij één keer en werd nog drie maal wereldkampioen.

 

Hij was actief in de jaren 60 en 70. In 1972 verbrak Merckx het werelduurrecord. Hij reed 49,431km op de piste in Mexico. Het duurde maar liefst 28 jaar alvorens dat record werd verbroken met een door de UCI goedgekeurde fiets door Chris Boardman. In mei 1978 kondigde een moegestreden Merckx het einde van zijn sportieve loopbaan aan.

 

Merckx richtte het gelijknamige fietsbedrijf op begin jaren 1980 en bleef nog ruime tijd actief in het wielergebeuren. Zo was hij onder andere lid van het BOIC als vicevoorzitter.

EddyMerckxMolteni1973.jpg

Foto Wikimedia

bottom of page